فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان، پاییز و زمستان 1384)

نشریه علوم اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان، پاییز و زمستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا آهنچیان، فاطمه براتلو صفحه 1
    هویت، احساس نسبتا پایدار یگانگی «خود» است که باید در دوره نوجوانی تکوین پیدا کند. بزرگ و چندوجهی شدن ساختارها، پیچیده شدن شغل ها و تنوع وظیفه های نقش در سازمان های مدرن، بالقوه توان بازگرداندن انسان به شرایط سردرگمی نقش ها و ناتوانی در دستیابی به یگانگی نسبی خود را دارا است. این مقاله با مرور مختصر مفهوم هویت، بحرانی را که فعالیت در سازمان های مدرن برای هویت انسانی پدید می آورد، مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: هویت، سازمان های مدرن، بحران هویت، رفتار سازمانی
  • براتعلی خاکپور، عیسی پیری صفحه 13
    آسیب شناسی اجتماعی مفهوم جدیدی است که در قرن نوزده از علوم زیستی اخذ شده و به معنی علمی است که برای مطالعه و ریشه یابی بی نظمی های اجتماعی به کار می رود. شناخت علمی آسیب های اجتماعی و علل و دلایل گسترش آن ها، پیشگیری از وقوع مجدد آسیب و ارائه راهکار، از اهداف این شاخه علمی می باشد. فقدان حس مکان (تعلق مکانی) و حس اجتماع در شهرنشینان مهاجر به شهرهای بزرگ، مشکلات روانی و اجتماعی بسیاری را در آن ها به وجود می آورد که طراحی مناسب فضاهای کالبدی جمعی، نظیر میدان های کوچک محله ای، پارک های مناسب محله ای، جلوگیری از ورود بی اندازه ماشین به محلات، ظرفیت سازی و تقویت سرمایه های اجتماعی و ریشه های اعتماد متقابل و به کارگیری این سرمایه ها به همراه سرمایه های کالبدی، در کاهش آسیب های اجتماعی، موثر عمل می کند. تاکید عمده مقاله به نقش محیط فیزیکی و فضای شهری و دخالت دادن متغیرهای فضایی در افزایش سرمایه اجتماعی و کاهش آسیب های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، شهرنشینی، حاشیه نشینی، سرمایه های کالبدی، سرمایه های اجتماعی
  • محمدعلی زکی صفحه 31
    اهمیت نقش فناوری اطلاعات(IT) در جامعه موجب افزایش تمایل محققان اجتماعی به فعالیت علمی شده است. محققان برای تجزیه و تحلیل مکانیسم و چگونگی استفاده از فناوری اطلاعات و هم چنین عوامل مؤثر برآن از مدل پذیرش فناوری دیویس(TAM،1985،1989،2000) استفاده می کنند.
    نگرش به کامپیوتر، یکی از متغیرهای مدل مذکور است. مقاله حاضر سعی در بررسی مؤلفه های نگرش نسبت به کامپیوتر و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن دارد. بر این اساس، نتایج گزارشی علمی ارائه می شودکه با استفاده از روش تحقیق پیمایشی Survey Research))انجام شده و اطلاعات آن از بین 300 دانشبر دختر و پسرآموزشگاه های کامپیوتر شهر اصفهان(1384) جمع آوری گردیده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه نگرش به کامپیوتر لویدوگریسارد(1984و1985) می باشدکه به سنجش چهار مؤلفه حس اطمینان، احساس نسبت به برقراری ارتباط، اضطراب و حس سودمندی درباره کامپیوتر می پردازد. پس از جمع آوری داده های پژوهش، جهت انجام تحلیل های توصیفی (یک متغیره و دومتغیره) تحلیل استنباطی (دومتغیره:آزمون T و ضرایب همبستگی R پیرسون و تحلیل چندمتغیره: تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر) از برنامه آماری SPSS. 11 استفاده خواهد شد.
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که نگرش آزمودنی به کامپیوتر در سطح زیاد ابراز و ارزیابی شده و تفاوت معناداری در نگرش به کامپیوتردر بین مردان و زنان و هم چنین بین مجردان و متاهلان مشاهده نگردیده است. رابطه معناداری بین سن، کار با کامپیوتر در خانه و تجربه استفاده ازکامپیوتر با نگرش به کامپیوتر وجود داشته و لیکن رابطه معناداری بین شغل و تحصیلات با نگرش به کامپیوتر وجود نداشته است. تحلیل رگرسیون معرف آن بوده که چهار متغیر کار با کامپیوتر در خانه، تجربه کار با کامپیوتر، سن و جنس در مدل وارد می شوند. بیشترین تغییرات نگرش به کامپیوتر با چهار متغیر مذکور قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، کامپیوتر، نگرش
  • سیامک زند رضوی، سیمین فروغ زاده صفحه 61
    هدف این تحقیق بررسی سیمای زن و مرد به لحاظ تفاوت ها وتشابهات حقوقی در قوانین خانواده و مجازات اسلامی است. به این منظور کلیه مواد قانونی در دو مجموعه قانون خانواده و مجازات اسلامی با آخرین اصلاحات(چاپ1379) که به ترتیب مربوط به حقوق خصوصی وعمومی هستند، برای مطالعه انتخاب گردید و از تکنیک تحلیل محتوا برای تحلیل مواد قانونی استفاده شد.
    برای انتخاب متغیرهای تحقیق، از نظریه های صاحبنظران کلاسیک مانند منتسکیو، ماکس وبر، اگوست کنت، دورکیم، لوی برول و همچنین از نظریه های معاصرکه به بحث و بررسی در مورد جنسیت پرداخته اند، بهره گیری شد و یک چارچوب نظری تلفیقی به وجود آمد.
    در این دو مجموعه قانون، متغیرهای حاصل از مطالعات نظری اعم از اعطای حق خاص به زنان و مردان، تحمیل تکلیف خاص به زنان و مردان، سلب حق از زنان و مردان، قرار گرفتن زنان و مردان در سلسله مراتب اقتدار، جهت نظر قانونگذار نسبت به زنان و مردان، جنس فاعل و جنس مفعول؛ در ارتباط با متغیر های دیگر نظیر نوع قانون، میزان ابهام ماده قانونی، نقش قاضی در تفسیر قوانین، انعطاف پذیری حکم قانون، اصلاح شدگی و زمان تصویب ماده قانونی، ماهیت، نوع و شیوه مجازات مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته های حاصل از تحلیل، حاکی از آن است که در این دو مجموعه قانون در بسیاری از موارد بین زن ومرد تفاوت هایی وجود دارد، به گونه ای که اعطای حق، تحمیل تکلیف و سلب حق درمورد زنان بیشتر از مردان است. مردان بیشتر از زنان در راس هرم اقتدار قرارگرفته اند و قانونگذار هنگامی که از زنان و مردان سخن می گوید، برای مرد اولویت بیشتری نسبت به زن قائل است. همچنین در این دو مجموعه قانون، فاعل مرد بیشتر از فاعل زن است و از طرفی دیگر مفعول زن بیشتر از مفعول مرد است. علاوه بر آن موادی که زن ملزم به انجام تکلیفی بوده است، مورد اصلاح قرار گرفته است، در حالی که در مورد مردان چنین موادی که اصلاح شده باشد، وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قانون خانواده، قانون مجازات اسلامی، جنسیت
  • علی اصغر سیلانیان طوسی، محمدمسعود سعیدی نامقی صفحه 87
    آیا التزام دینی در مردم رو به تنزل است؟ و یا شکل دینداری در جامعه ما (شهر مشهد) در حال تغییر است؟ برای یافتن پاسخ،نظریه های مختلف سکولاریزاسیون را بررسی کردیم و سطوح سه گانه آن را مشخص نمودیم. سکولارشدن فردی و محصول آن، یعنی نگرش سکولار را تعریف نمودیم و ابعاد و شاخص های آن را تعیین کردیم. میزان نگرش سکولار را سنجیدیم و عوامل گوناگونی را که می تواند در واریانس نگرش سکولار دخیل باشد، بررسی نمودیم. عمده ترین روش های به کار گرفته شده، تحلیل رگرسیون چند متغیری، تحلیل واریانس، تحلیل روند و تحلیل مسیر است. نمونه آماری، 240 نفر از جوانان و میانسالان طبقات مختلف مردم شهر مشهد، در تابستان 1384 می باشند. تحقیق، حضور قابل ملاحظه نگرش سکولار، وجود شکل های نوین دینداری و عدم انسجام کافی در گروه های دینی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نگرش سکولار، سکولاریزاسیون کلان، سکولاریزاسیون خرد، سکولاریزاسیون درون دینی
  • مسعود عالمی صفحه 109
    در پژوهش حاضر ابعاد مساله «عدم برجستگی هویت فرهنگی جمعی» و برجستگی هویت های فرهنگی دینی، ملی، قومی درون مرزی و قومی فرامرزی در زمان حال، با استفاده از روش پیمایش در میان مردم عرب خوزستان مورد بررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از روش شبیه سازی و ساختن مدل کامپیوتری جامعه واقعی، به پیش بینی تاثیر آزادی های مدنی، جهانی سازی، ارتباطات درون ملی، ارتباطات فراملی- فرصت یکسان، ارتباطات فراملی- فرصت متفاوت و نیز تاثیر تعاملی ارتباطات درون ملی و آزادی های مدنی بر روی وضعیت پدیده «عدم برجستگی هویت فرهنگی» و برجستگی هویت های فرهنگی مختلف، در آینده مردم مذکور پرداخته شده است. نتایج به دست آمده حکایت از تاثیر معنی دار متغیرهای مستقل ذکر شده، بر روی آینده هویت های فرهنگی دارد. مدل کامپیوتری ساخته شده و چهارچوب نظری به کار رفته بر مبنای تئوری های سازه گرایی اجتماعی می باشند.
    کلیدواژگان: برجستگی هویت فرهنگی جمعی، هویت فرهنگی دینی، هویت فرهنگی ملی، هویت فرهنگی قومی درون مرزی، هویت فرهنگی قومی فرامرزی، سازه گرایی اجتماعی، شبیه سازی کامپیوتری، مدل PS، I، آزادی های مدنی
  • محمدرضا مریدی، معصومه تقی زادگان صفحه 163
    رویکردی که تاکنون جامعه شناسی برای شناخت هنر در پیش گرفته، ارجاع هنر به زیربنای اقتصادی و تولیدی اثر هنری، یا ارجاع آن به جهان بینی و ایدئولوژی هنرمند، و یا ارجاع هنر به ساخت طبقاتی مخاطبان و مصرف کنندگان آن بوده است؛ اهمیت هیچ یک از این عناصر (اثر هنری، هنرمند، مخاطب) را نمی توان انکار کرد، اما باید گفت،آن چه بیش از هر چیز اهمیت دارد، «ارتباط» بین این عناصر است؛ شبکه پیچیده روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی میان آن ها که «دنیای هنر» را می سازند. موجودیت هنر در گرو مبادلات میان این چهار عنصر(دنیای هنر، اثر هنری، هنرمند، مخاطب) است. در واقع، هنر سیستمی خود تنظیم کننده از روابط کارکردی میان این چهار عنصر ساختاری است. در این تحقیق سیستم هنر را بر مبنای مدل سیستمی پارسونز(AGIL) مورد بررسی قرار می دهیم و روابط کارکردی میان عناصر ساختاری آن را مطالعه می کنیم.
    کلیدواژگان: سیستم هنر، دنیای هنر، هنرمند، مخاطب، اثر هنری
  • محمد مظلوم خراسانی، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحه 193
    مساله این پژوهش سنجش میزان سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در منطقه محل زندگی (محله) آن ها و عوامل مؤثر بر میزان آن است. جامعه آماری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حجم 5383 بوده است. تعداد نمونه 244 نفر به دست آمد. نمونه گیری به روش طبقه بندی شده سیستماتیک انجام شد که طبقات، دانشکده محل تحصیل و جنس دانشجویان بودند. سرمایه اجتماعی کمیت و کیفیت روابط اجتماعی فرد در محل زندگی است که سه بعد مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی برای آن در نظر گرفته شد. این سه بعد هر کدام در چهار نوع رابطه اجتماعی شامل روابط فرهنگی، روابط اجتماعی، روابط سیاسی و روابط اقتصادی سنجیده شد. در این پژوهش میزان سرمایه اجتماعی دانشجویان در منطقه محل سکونت دائم آن ها در یک طیف 5 قسمتی از یک تا پنج، 66/2 به دست آمد. همچنین میزان سرمایه اجتماعی دانشجویان در دانشگاه، در همین طیف 3 به دست آمد. در بررسی عوامل مؤثر در تحلیل چند متغیری، مهم ترین عوامل مؤثر مثبت به ترتیب اهمیت عبارت بودند از میزان سرمایه فرهنگی فرد، میزان امنیت در محله، میزان شبکه های اجتماعی در محله، متاهل بودن فرد و وضعیت اقتصادی هم محله ای ها. در این تحلیل خودپنداره فرد با میزان سرمایه اجتماعی وی در محله، رابطه معنی دار منفی داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رابطه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، شبکه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی
|
  • Mohammad Reza Dr. Ahanchian, Fatemeh Bratloo Page 1
    The concept of identity, or the attempt to find the answer to the question "Who am I?" has always preoccupied the human mind. On the one hand, identity as a motivational power controls and explains our behavior in the functions we assume, and, on the other hand, social factors have a role in the formation and reconstruction of our identity. Organizations intervene in the quality and content of our identity, trying to regulate it so that it fulfills the duties assigned by organizations. In this paper, the writer, taking a critical approach, discusses the relation between organizations and individuals to analyze the direct or indirect influence of organizations on the identity of human resources.
  • Baratali Dr.Khakpoor, Issa Piry Page 13
    Social pathology, a new concept taken from biological science in the 19th century, is a science dealing with the study and analysis of social disorders. The objectives of this science are the identification of social injuries and their causes and methods of preventing them. Lack of place sense (place belonging) and community sense in the citizens who have migrated to large cities create many social and psychological problems for them. To lessen these problems, the following strategies could be effective: designing appropriate collective physical spaces such as small neighborhood squares, neighborhood parks, preventing automobiles from entering neighborhoods, strengthening the social capital and the roots of reciprocal trust, using this capital to remedy social maladies and injuries. The article mainly focuses on the role of physical environment and the city space and the use of spatial variables in increasing social capital and reducing social injuries.
  • Mohammad Ali Dr.Zaki Page 31
    The progress made in the field of Information Technology has increasingly encouraged social researchers to conduct social studies. Researchers employ Technology Acceptance Model (TAM, Davis, 1984, 1985.2000) to analyze the mechanism and the use IT and the social factors affecting it. The attitude towards the computer is one of the variables of TAM. The purpose of the present paper is to study the subscales of the attitudes towards the computer and the social effects of these attitudes. This study is based on the information obtained from 300 computer trainees studying in computer institutes of Isfahan. The research instrument used was Attitudes Toward Computer Scale (Loyal and Greesard, 1984, 1985). It is to be noted that the questionnaire has four subscales: Computer Confidence, Computer Linking, Computer Anxiety and Computer Usefulness. To analyze the data, we used SPSS.11. The types of analysis are the following: descriptive statistics (one variable, bivariable), inferential statistics (t-test, correction, factor analysis, multivariable regression analysis, path analysis). The results showed that the level of attitudes toward the computer was very high. There was not a significant difference between the attitude of the male and the female toward the computer, or between the attitude of the married and the unmarried. There was a significant correlation between the three variables (age, use of computer at home and computer experience) with attitudes toward the computer. Also, there was not a significant correlation between the two variables (job and education) with the attitude towards the computer. The analysis of the regression indicated that the factors such as age, sex, use of computer at home and computer experience are more predictive of the attitudes toward the computer. Most of the changes in the attitudes toward the computer are determined through these four variables.
  • Seyamak Zand Dr. Razavie, Simin Foroughzadeh Page 61
    The objective of the present paper is to study the male and the female in the family and Islamic criminal laws in terms of their legal rights. To this end, all the articles in the two collections of Family & Islamic Criminal Laws (including the most recent amendments) published in the year 2000 which are related to private and public law were chosen and they were subjected to content analysis. To select the variables of research, the theories of classic theorists such as Montesquieu, Max Weber, August Konte, Dorkim, Loy Berwel as well as the contemporary theorists were used and a combined theoretical framework was established. The variables extracted from this theoretical survey were explored in the aforementioned collections. These variables included: granting special rights to females and males, imposing special obligations on males and females, denying the rights of males and females, placing males and females in the power hierarchy, the stance of the law makers towards females and males, subject and object genders in relation to the other variables such as law, ambiguity of statutory article, nature, type and method of punishment. The findings of the analysis indicate that in both collections, in many cases, there is discrimination between males and females in such a way that granting rights, imposing obligations and denying the rights of females were more than those of males. Males were placed higher in the power hierarchy. The law maker gives priority to males compared to females. In both collections, male subjects are more than female subjects; on the other hand, female objects are more than male objects. Moreover, the articles which force women to do certain obligations were amended while similar articles for men were not.
  • Ali Asghar Silanian Dr.Toosi, Mohammad Masoud Saeidi Nameghi Page 87
    Is religious commitment declining? Is the form of religiosity changing in the society of Mashhad? To find answers to these questions, we studied the various theories of secularization and determined its three levels. We defined individual secularization and its product; the secular attitude, and determined its dimensions and its indexes. Next we measured the secular attitude. We then studied the various factors that can be effective in the variance of the secular attitude. The most important methods used were multi-variable regression analysis, variance analysis, path analysis and trend analysis. The sample consisted of 240 young and middle-aged people from Mashhad from all walks of life. The research, conducted in summer 2005, shows considerable presence of secular attitude, emergence of modern forms of religiosity and lack of sufficient consistency among religious groups.
  • Masoud Dr. Alemi Page 109
    The purpose of this paper was to study the various aspects of "lack of prominence of collective cultural identity" and "prominence of religious, national, ethnic (inside and outside the province) identity" of the Arab-speaking people of Khuzestan province using a survey method. Using a computer simulation method and making a computer model of the real society, the effects of civil liberties, globalization, national connections, international connections, equal opportunities on the phenomena lack of prominence of collective cultural identity and prominence of various cultural identities have been predicted. The results indicate a significant effect of the independent variables on the future of cultural identities. The computer used and the theoretical framework of the study were developed based on the theories of social structuralism.
  • Mohammad Reza Dr. Moridi, Masoumeh Taghizadegan Page 163
    To study art, sociologists have so far related it either to the economic base of the artistic product or to the artist's ideology or world-view or the class structure of the audience and art consumers. The importance of none of these factors could be denied; however, what is more important is the relation between these factors, the complex network of political, economic and social relations that make up the world of art. The survival of art depends on the exchanges among these four elements (the world of art, the art product, the artist and the audience). In fact, art is a self-regulating system made up of the functional relations among these four structural elements. In this paper, the writer studies the art system based on Parson's social system (AGIL), and explores the functional relations among its structural elements.
  • Mohammad Mazloum Dr. Khorasani, Ahmad Reza Asgharpoor Masooleh Page 193
    The purpose of this paper was to measure the social capital of the medical students of Mashhad Medical Sciences University in the place they lived (their neighborhood), and the factors affecting it. The statistical universe was the university with a total of 5383 students. The sample was 244. The sampling was done using the systematic classification method, the classes being the faculty and sex of the students. Social capital is the quality and quantity of social relations of the individual in their place of living. It has three dimensions of social partnership, social trust and social coherence. Each of these three dimensions was measured with respect to four types of social relations including cultural relations, social relations, political relations and economic relations. Using a scale of 1 to 5, the social capital of the students in their permanent place of residence was measured to be 2.66. Also, the social capital of the students at university was measured to be 3. The study of the factors affecting the multi-variable analysis, the most important positive factors were the following in terms of importance: the amount of the individual's cultural capital, the degree of security in the neighborhood, the number of social networks in the neighborhood, the married status of the individual, the economic status of the other people living in the neighborhood. The self-image was negatively correlated with the individual's amount of social capital.